Božićni blagdani i Dan s obitelji (radionica, izložba, koncerti, priredba..)

Božićni blagdani i Dan s obitelji (radionica, izložba, koncerti, priredba..)

Posebni dani

Zašto to ne činimo češće? Kad se u Crkvi slavi neki blagdan, isto valja činiti u krugu obitelji. To su posebni dani koji nas uključuju u povijest Božjega spasenja, na sličan način kao što molitva u obitelji rasterećuje od svakodnevnih briga i stvara sveto ozračje.

U prvim vremenima kršćanstva liturgija se slavila upravo po kućama vjernika. Naši su djedovi i bake u pripremi za veće blagdane postili dan prije, temeljito čistili kuću i staje, pristupili ispovijedi da očiste i vlastitu dušu, a na sam blagdan priuštili bi si svečani objed uz ukusni kolač i popratili to molitvom i pjesmom.

»Vez« obitelji i crkve

U novije se vrijeme ritam života ubrzao i nemoguće je kod kuće slaviti sve blagdane. Ne bi bilo dobro niti kad bi liturgiju u crkvi zamijenili molitvom u obitelji! Slavlje blagdana u krugu obitelji je nastavak: življenje onoga što čini Crkva kao zajednica.

U svakoj obitelji prisutno je otajstvo cijele Crkve. Crkvena liturgijska godina traje od došašća do blagdana Krista Kralja. Ispunjena je blagdanima koji podsjećaju na najvažnije trenutke Božje objave i posebnim danima spomena na svetce. Svaki blagdan donosi nešto jedinstveno i daje mogućnost osvježavanja molitve u obitelji s prigodnim molitvama za te dane. Tko prati liturgijsku godinu obiteljskom molitvom, upoznaje i prenosi bogatstvo vjere u svoj dom.

Božić s molitvom

U došašću katoličke obitelji mole uz adventski vijenac i čuvaju skromnost i mir u domu, kako bi božićno slavlje što jače zabljesnulo. Za Božić se i danas na mnogim mjestima njeguju tradicionalni običaji obogaćeni pjesmom, čestitkama i radosnom molitvom. Na Božić se nadovezuju i drugi blagdani koji svoj vrhunac doživljavaju na Tri kralja, koji pozivaju da poput njih krenemo na put i posjetimo rodbinu, prijatelje, znance i s njima molimo.

Podijeli

Komentari